News

În contextul schimbării Guvernului, am remarcat că una dintre cele 10 măsuri promise de PNL a fi luate imediat ce ajung la guvernare este abrogarea Legii 169/2017, cunoscută publicului sub denumirea de legea recursului compensatoriu.

V-aş reaminti că această lege a fost adoptată după ce, în aprilie 2017, România a fost condamnată la CEDO în cauza REZMIVEȘ şi alţii c. ROMÂNIA, o hotărâre pilot care are ca obiect supraaglomerarea penitenciarelor şi celelalte condiţii necorespunzătoare de detenţie.Ca urmare a acestei hotărâri, în ianuarie 2018, Guvernul României a comunicat Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei un plan de măsuri pentru rezolvarea problemelor privind supraaglomerarea şi condiţiile necorespunzătoare de detenţie (2018-2024).

Măsura ar putea fi calificată doar populistă având în vedere că opinia publică a reacţionat vehement, de mai multe ori, în cazul în care beneficiarii legii au săvârşit noi infracţiuni după ajungerea prematură în libertate.

Rea sau bună, abrogarea legii recursului compensatoriu trebuie compensată cu soluţii alternative de reducere a aglomerării din penitenciare şi recompensarea deţinuţilor pentru condiţiile necorespunzătoare de deţinere. Cu atât mai mult cu cât construirea de noi locuri şi modernizarea celor vechi sunt măsuri de durată.

Este necesar a fi găsit un echilibru între siguranţa, viaţa, sănătatea şi proprietatea cetăţenilor şi protecţia deţinuţilor împotriva tratamentelor inumane ori degradate.

Rămâne de văzut cum va rezolva politicul acest cartof fierbinte.

Eu cred că ar trebui să relansăm în opinia publică întrebarea: care ar fi politica penală corectă?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *