Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de punere în întârziere din cauza faptului că nu a luat nicio măsură de punere în aplicare a celei de-a 5-a Directivă privind combaterea spălării banilor. Data limită până la care statul român ar fi trebuit să transpună normele cuprinse în această Directivă era 10 ianuarie 2020. În consecință, dacă în termen de 2 luni România nu va oferi un răspuns satisfăcător cu privire la demersurile pe care trebuie să le facă pentru transpunerea Directivei în legislația națională, Comisia poate decide să ne trimită aviz motivat, un pas care ne apropie și mai mult de infringement.

Implementarea noii Directive privind combaterea spălării banilor va presupune proceduri noi pentru companii
“Normele privind combaterea spălării banilor sunt cruciale în lupta împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului. Recentele scandaluri de spălare a banilor au evidențiat necesitatea unor norme mai stricte la nivelul UE. Lacunele legislative dintr-un singur stat membru afectează întreaga UE.
Din acest motiv, normele UE ar trebui să fie puse în aplicare și supravegheate în mod eficient, pentru a combate criminalitatea și a asigura protecția sistemului financiar. Comisia regretă faptul că statele membre în cauză nu au transpus directiva la timp și le încurajează să facă acest lucru de urgență, ținând seama de importanța acestor norme pentru interesul colectiv al UE”, a anunțat Comisia.
Într-o situație similară se află și Cipru, Ungaria, Țările de Jos, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania.
România de abia a implementat vechea Directivă privind combaterea spălării banilor (Directiva UE 2015/849) pe care a transpus-o prin Legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului (Legea 129/2019) care a intrat în vigoare în data de 21 iulie anul curent.
Noua directivă privind combaterea spălării banilor- noi reglementări referitoare la monedele virtuale
A-5-a Directivă privind combaterea spălării banilor a fost publicată în data de 30 mai 2018 și vine în completarea anterioarei Directive pe această temă (849/2015) ce a avut termen-limită de transpunere data de 26 iunie 2017. Schimbările vin din mai multe motive, printre care:
- Recentele atacuri teroriste care au fost posibile prin anumite tipuri de finanțări pe care instituțiile abilitate nu au reușit să le descopere la timp
- Anumite servicii de tehnologii moderne au devenit din ce în ce mai populare ca sisteme financiare alternative, dar au rămas în afara domeniului de aplicare a legislației comunitare
- Furnizorii implicați în servicii de schimb între monedele virtuale și monedele fiduciare (adică monedele și bancnotele desemnate ca având curs legal și moneda electronică ale unei țări, acceptate ca mijloc de schimb în țara emitentă), precum și furnizorii de portofele digitale nu au nicio obligație stabilită de Uniune să identifice activitățile suspecte
- Anonimatul monedelor virtuale permite posibila utilizare abuzivă a acestora în scopuri criminale
Directiva a-5-a privind combaterea spălării banilor poate fi consultată integral aici
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!