Pentru că vrei să afli cum te poate ajuta contestația la executarea silită înseamnă că probabil ai primit o înștiințare de la o companie de recuperare creanțe, precum Kruk, sau ai deja conturile poprite ori ai un credit pe care nu l-ai achitat integral și te aștepți să fii notificat.
Oricare ar fi cazul, acest articol te va ajuta să îți dai seama dacă are sens să faci o contestație la executare silită, ce șanse ai să scapi de restanțe și dacă merită din punct de vedere financiar să te adresezi instanței.

Mai întâi, ar trebui să știi de ce, după mulți ani de când ai luat credit și nu ai mai plătit ratele, cineva vine să îți ceară bani.
Executarea silită este o procedură prin intermediul căreia titularul unui drept subiectiv (un creditor)recunoscut printr-un titlu executoriu, constrânge, cu ajutorul organelor competente, pe cel care nesocoteşte dreptul respectiv (un debitor) să aducă la îndeplinire prestaţia specificată în titlu (să achite datoria, spre exemplu)
Povestea sună simplist, cam așa.
Dacă ai luat un credit de la bancă sau de la o instituție financiar – bancară în perioada boom-ului economic, există șanse foarte mari să fi beneficiat de o asigurare de risc financiar sau, altfel spus, de o asigurare de credit. Foarte probabil, ai crezut că este un beneficiu acordat de bancă, pentru că așa ți-a fost prezentat. În realitate, acestă asigurare te-a ajutat atunci să iei un credit mai mare, peste posibilitățile reale, iar pe bănci le-a absolvit de riscul de neplată, în caz că devii restanțier.
Așa se explică că, la ani distanță de când ai luat acel credit, ai ajuns pe o listă de debitori ai recuperatorilor de creanțe, precum Kruk. Practic, în baza poliței pe care ai semnat-o odată cu contractul de creditare, banca a recuperat de la asigurător banii pe care tu nu i-ai mai achitat, iar asiguratorul a vândut creanța ta unui recuperator de credit.
Acum, tot ce poți face este să iei o decizie cu privire la a contesta executarea silită sau a plăti restanțele.
Executarea silită. Întrebări la care ar trebui să știi răspunsul pentru a putea decide dacă faci contestație
- 1. Ce presupune contestația la executarea silită
- 1.1 Etapele procedurii de executare silită
- 2. Ce șanse reale am să câștig procesul și să anulez executarea
- 2.1 Cum calculez șansele de câștig. Câteva motive de anulare a executării silite
- 2.2 Motivul 1: prescripția
- 2.3 Motivul 2: necompetența teritorială a Judecătoriei
- 2.4. Motivul 3: existența unor clauze abuzive în contractul de împrumut
- 3. Cât durează un astfel de proces?
- 4. Unde depun contestația la executare?
- 5. Cât costă o contestație la executare?
- 6. Cum aleg un avocat potrivit?
- 7. Ce se întâmplă cu executarea pe parcursul procesului
- 8. Ce se întâmplă dacă câștig procesul privind contestația la executare
- 9. Ce se întâmplă dacă nu câștig
- 9.1 Executarea silită în cazul debitorului fără bunuri
- 10. Cum recuperez cheltuielile de judecată, dacă o să câștig
- 11. Termen de apel la contestatie executare
Să le luăm pe rând
1.Ce presupune contestația la executarea silită
Conform legii, împotriva executării silite, a încheierilor date de executorul judecătoresc, precum şi împotriva oricărui act de executare se poate face contestaţie de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare. Dacă te afli în această situație, înseamnă că, în prealabil, au fost finalizate următoarele etape:
1.1 Etapele procedurii de executare silită
- Creditorul depune o cerere de executare silită la biroul executorului judecătoresc competent
- Executorul judecătoresc înregistrează cererea de executare și deschide un dosar de executare silită
- Executorul judecătoresc solicită instanței încuviințarea executării silie
- Executorul judecătoresc înștiințează debitorul. Acest lucru înseamnă că îți va comunica o copie de pe încheiere (un act), o copie a titlului executoriu și o somație de plată.
- Trecerea la executarea silită
2. Ce șanse reale am să câștig procesul și să anulez executarea
Premisa de la care ar trebui să pornești este că există o lege care apără atât interesele debitorilor (adică ale tale, cel care ai o datorie de plată), cât și pe ale creditorilor (cei cărora ar trebui să le plătești). Nu uita însă că judecătorul este cel care are ultimul cuvânt de spus și că probabilitatea de a câștiga depinde în foarte mare măsură de situația ta particulară.

2.1 Cum calculez șansele de câștig
Există mai multe motive pentru care instanța ți-ar putea da câștig de cauză, iar unele dintre ele pot fi verificate simplu, de oricine, chiar înainte de a apela la un avocat.
De menționat aici, că foarte important este și modul în care ați aflat că suneți sau veți fi executat.
Ai găsit în cutia poștală un plic de la recuperatorii de creanțe care te-au anunțat că datoria pe care o ai față de bancă a intrat în portofoliul lor?
Ai constatat că ți-au fost poprite conturile bancare sau că angajatorul îți reține bani din salariu?
Motivul 1: Prescripția
Dacă creditul este unul vechi și nu ai mai plătit ratele de mult, există șanse mari să poți contesta executarea silită motivând cererea prin împlinirea termenului de prescripție. Conform legii, dreptul de a obține executarea silită se prescrie în termen de 3 ani de la data când se naște dreptul de a obține executarea silită.
Întrebarea aici este cum determini data exactă de la care să calculezi cei trei ani.
Există trei principale situații:
A: data la care ai făcut voluntar ultima plată
Poți afla această dată solicitând instituției sau persoanei de la care ai luat împrumutul desfășurătorul plăților efectuate. De asemenea, dacă știi că plăteai direct dintr-un cont bancar, poți cere băncii cu care lucrezi un extras de cont.
B: data la care a fost declarant scadent anticipat creditul
Teoretic, creditorul (persoana față de care ai datorii) ar trebui să te notifice în scris asupra faptului că datoria ta a fost declarată scadentă anticipat și că ar trebui să rambursezi dintr-o dată toată suma pe care o mai ai de achitat.
În practică, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Creditorul este obligat să te notifice cu privire la declararea scadenței anticipate dacă se menționează expres acest lucru în contractul de creditare pe care l-ai semnat cu el.
Altfel, simplul fapt că nu ai plătit ratele la timp, dă dreptul băncii sau persoanelor fizice de la care ai luat împrumutul să declare creditul scadent.
Așadar, dacă nu au primit nicio notificare prin care să fii anunțat că datoria ta a fost declarată scadentă, uită-te în contractul de împrumut semnat după clauze referitoare la obligațiile creditorului.
C. Data de la care banca sau orice altă persoană juridică sau fizică față de care ai datorii a cesionat creanța unei alte persoane fizice sau juridice
Nu există nicio dispoziție legală care să prevadă că termenul de 3 ani începe să curgă de la momentul cesiunii sau că cesiunea întrerupe aceste termen. În cazul creditelor bancare sau a celor acordate de instituții financiare nebancare, termenul de prescripție a dreptului de a cere executarea silită începe să curgă de la data scadenței obligației de plată, iar în cazul în care există mai multe rate succesive, termenul de prescripție începe să curgă de la data ultimei rate de achitat, stabilită conform contractului.
Motivul 2 : necompetența teritorială a Judecătoriei
Dacă ai conturile poprite, înseamnă că în jocul recuperării datoriilor a intrat deja un executor judecătoresc. Pentru a te putea executa, acesta a primit în prealabil de la creditor o cerere de executare silită.
Ulterior, acesta trebuie să primească “încuviințare” de la Judecătorie (instanța de executare). Nu orice Judecătorie este însă competentă să dispună acest act.
De aceea, dacă ți-ai schimbat reședința (adresa la care locuiești efectiv) de când nu ai mai plătit ratele, există șanse mari să scapi de executarea silită. Asta chiar dacă nu ți-ai schimbat și domiciliul (adresa din buletin).
Aceasta pentru că, potrivit legii, instanța de executare este judecătoria în a cărei circumscripție se află, la data la care se sesizează executorul judecătoresc, domiciliul sau după caz, sediul debitorului.
Motivul 3 : existența unor clauze abusive în contractul de împrumut
Pentru ca cineva să te poată executa, datoria pe care o ai către acesta trebuie să fie certă (există titlu executoriu care confirmă că respectiva datorie există), lichidă (obiectul datoriei este determinat sau determinabil) și exigibilă (a ajuns la scadență). Or, dacă există suspiciuni cu privire la titlul executoriu, datoria nu mai este certă.
Iar suspiciuni pot exista atunci când vorbim despre un contract de credit încheiat cu o instituție bancară sau non-bancară pentru că acestea sunt în general de adeziune, adică nu a fost negociat între părți. Doar l-ai semnat.
Mai mult, încă sunt contracte care nu au fost puse în acord cu ordonanța de urgență din 2010 privind creditele pentru consumatori (OUG 50/2010). Așadar, ai putea avea un contract ce conține costuri interzise sau prevederi astfel formulate încât nu ai putea beneficia de ele. Spre exemplu, dacă în contractul tău scrie că trebuie să notifici banca cu 30 de zile înainte de a te afla în imposibilitate de plată , trebuie să știi că aceasta este o clauză abuzivă.
Trebuie să fii atent și la dreptul celui care ți-a dat împrumutul de a declara scadența anticipată. Acesta este a fost considerată de instanţă un drept potestativ al băncii, ceea ce a determinat anularea executării silite.
3. Cât durează un astfel de proces
Cu toate că legea prevede că dosarele privind contestația la executarea silită se judecă cu celeritate, fiind o cauză urgentă, în practică un astfel de proces poate dura câteva luni spre un an. Depinde de distanța între termenele pe care le acordă instanța și de probatoriul administrat în cauză.
4. Unde depui contestația la executare
În cazul în care dorești să mergi pe cont propriu și să contești executarea silită fără ajutorul unui avocat, trebuie să ai mare grijă unde depui contestația la executare.
Potrivit legii, aceasta se introduce la instanța de executare, adică la Judecătoria unde a cerut executorul judecătoresc “încuviințarea executării silite” despre care am vorbit anterior.
Aceasta presupunând că a identificat Judecătoria în mod corect.
În cazul în care ai fost deja poprit și ai domiciliul sau sediul în circumscripția altei curți de apel decât cea în care se află instanța de executare, poți depune contestația și la judecătoria care se află în aceeași circumscripție cu domiciliul sau sediul tău.
Spre exemplu, dacă locuiești în sectorul 5, trebuie să depui contestația la Judecătoria Sector 5. În cazul urmăririi silite a imobilelor sau a veniturilor generale ale imobilelor (chirii de exemplu) , poți depune cererea de executare și la judecătoria de la locul situării imobilului.
5. Cât te costă să faci o contestație la executare
Avocații își stabilesc în general tarifele ținând cont de următoarele principale elemente
- complexitatea cazului
În general, avocații își taxează clienții pornind de la o estimare a numărului de ore lucrate
- nivelul de expertiză pe care o poate oferi
Cu cât este mai experimentat și mai recunoscut în piață, cu atât tariful pe oră al avocatului este mai mare.
- notorietatea
Un avocat celebru sau o casă de avocatură reputată va cere în principiu mai mulți bani pentru un proces.
În afară de aceste considerente, având în vedere că scopul unui proces privind contestația la executare este de a scăpa de o datorie, situațiile ar putea fi următoarele:
- onorariu pentru întreg procesul
- onorariu pentru fiecare termen în parte
- la primele două situații se poate adăuga un onorariu de success. Pe acesta îl veți plăti doar dacă instanța vă dă câștig de cauză și reprezintă, de obicei, un procent din suma recuperată
În afară de onorariu, ține cont că, de obicei, avocații percep un tarif și pentru consultație, acea primă întâlnire în care acesta vă ascultă cazul și vă ghidează asupra etapelor de urmat.
De asemenea, dacă situația ta presupune deplasarea avocatului, în cele mai multe cazuri acesta va cere bani în plus pentru drum și eventual cazare
Foarte important însă! Dacă avocatul îți câștigă cazul, vei putea recupera integral sau partial cheltuielile cu acesta de la partea adversă. Am detaliat anterior cum se poate face acest lucru.
6. Cum alegi un avocat potrivit
Având la dispoziție internetul, este foarte facil acum să găsești un avocat care are experiența în procese privind contestația la executare. De asemenea, puteți apela la cercul de cunoștințe. Oricare ar fi însă metoda, fiți atenți la următoarele aspecte:
- Caută un avocat care are experiență dovedită în cazuri similar cu al tău
- De preferat, alege un profesionist familiarizat cu instanța la care vei depune contestația la executare
- Dacă ai deja o listă scurtă, află cât mai multe despre ei de pe site-ul propriu, rețelele de socializare sau forumuri
- Odată ce te-ai decis să stabilești și primele întâlniri, ar trebui să iei în considerare următoarele:
- Un avocat ar trebui să fie un foarte bun comunicator. Așteaptă-te să îți răspundă amănunțit la toate întrebările.
- Ai grijă la ce îți promite. Nu uita că decizia este, de fapt, în mâna judecătorului. O șansă de câștig de 100% este o minciună!
- Nu angaja un avocat care dă dovadă de lipsa eticii profesionale. Dacă te învață să minți, atunci sigur nu este o alegere potrivită.
- De la o primă întâlnire cu un avocat ar trebui să pleci cu o schiță a planului de bătaie pentru soluționarea problemei tale. Dacă ți se pare potrivit, o să te cheme la o consulare și o să îți ceară mai multe acte. În timpul consultației, este în regulă dacă îți spune că are nevoie să studieze mai amănunțit dosarul tău sau diverse legi ori jurisprudență. Înseamnă că tratează individual fiecare caz în parte.
- Pentru a putea susține cazul tău în fața unei instanțe, un avocat ar trebui să fie convingător și logic.
- Fii atent dacă personalitatea lui se potrivește cu a ta. Unii avocați sunt calmi și raționali în timp ce alții sunt panicarzi sau extrem de agitați. Empatia este iar o însușire de care ar trebui să dea dovadă.
- Un alt indiciu care te-ar putea face să angajezi sau nu un avocat este felul în care pune problema banilor (onorariu). Ar trebui să îți explice foarte clar cum te va taxa: pe întreg procesul, pe etape procesuale, dacă vrea un procent din suma recuperată sau o taxă fixă de succes.
7. Ce se întâmplă cu executarea pe parcursul procesului
Dacă te-ai decis să contești executarea silită, ar trebui să știi că aceasta se poate suspenda până la finalizarea procesului. Dar trebuie să soliciți acest lucru instranței care va judeca și contestația la executare.
Suspendarea se poate solicita odată cu contestația la executare sau printr-o cerere separată.
De asemenea, în funcție de situația ta particulară, este posibil să trebuiasă să plătești o cauțiune pentru a putea beneficia de suspendarea executării pe parcursul procesului.
8. Ce se întâmplă dacă o să câștigi procesul privind contestația la executare
Odată cu admiterea contestației la executare, judecătorul va dispune anularea executării.
9. Ce se întâmplă dacă nu câștigi procsul privind contestația la executare
Dacă judecătorul îți respinge contestația la executare, trebuie :
- să plătești suma datorată
- să achiți despăgubiri pentru pagubele cauzate prin întârzierea executării, dacă cere creditlorul
- să îți asumi pierderea cauținii, în situația în care ai plătit una pentru a-ți fi suspendată executarea pe parcursul procesului Aceasta va intra în contul datoriei tale.
- să suporți cheltuielile cu judecata ale creditorului
9.1 Executarea silită în cazul debitorului fără bunuri
Executarea silită încetează dacă nu mai poate fi efectuată ori continuată din cauza lipsei de bunuri urmăribile sau a imposibilității de valorificare a unor astfel de bunuri. Vei ști că executarea silită s-a încheiat atunci când vei primi de la executorul judecătoresc o“încheiere”, adică un document prin care motivează încheierea executării silite.
10. Cum recuperez cheltuielile de judecată, în caz de câștig
În ceea ce privește cheltuielile de judecată, regula este simplă. Cine pierde plătește, cu condiția ca cel care câștigă să ceară cheltuielile de judecată.
Cererea privind obligarea părții adverse la plata cheltuielilor de judecată se poate face:
- odată cu cererea de chemare în judecată
- pe cale separată, dacă în instanță, înainte de închiderea dezbaterilor în fond, se face o precizare în acest sens
Ce cheltuieli de judecată se pot recupera
onorariul avocatului (parțial sau integral)
taxa judiciare de timbru
onorariul experților și specialiștilor, dacă au fost numiți să se pronunțe
cheltuielile martorilor
eventuale pierderi generate de necesitatea prezenței la proces
cheltuielile de transport și cazare, dacă pot fi puse în legătură cu procesul
11.Termen de apel la contestația de executare
Hotărârea instanței privind contestația la executare poate fi atacată numai prin apel, în termen de 10 zile de la comunicare.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!