News

Un ghid complet al modului în care se aplică Legea privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ este acum posibil. Urmare a Decretului privind instituirea stăii de urgenţă, de la apariţia în Monitorul Oficial a Legii 19/2020 , prevederile actului normativ au fost modificate printr-o ordonanţă de urgenţă (30/2020) referitoare la stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul pandmiei Covid-19 şi printr-o hotărâre de guvern (HG 217/2020) privind aplicarea Legii 19/2020.

copil impreuna cu tatal aflat in concediu

Aşadar, conform celei mai recente prevederi legale, îţi putem spune dacă poţi beneficia de această lege şi ce trebuie să faci pentru a putea primi bani de la angajator cât timp stai acasă cu copilul.

Update

Se poate acorda concediu pentru supraveghere copil până la 30 iunie 2021


Potrivit unor modificări ale prevederilor Ordonanței de urgență nr.147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, părinții pot beneficia de concediul plătit până la data de 30 iunie 2021 în situația în care, prin ordin al ministrului educației, se dispune suspendarea activităților care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și continuarea activităților didactice în sistem on-line. Aceștia vor fi plătiți tot cu 75% din salariul de bază, urmând ca angajatorul să recupereze banii de la Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale.
Facilitatea nu se acordă pe perioada vacanțelor școlare.

Update

Ce se întâmplă în perioada stării de alertă


Părinții au dreptul la zile libere plătite cu 75% din salariul de bază până la încheierea cursurilor anului școlar 2019 – 2020, adică 13 iunie 2020. Totodată, pentru cei ce nu au dreptul la acest tip de concediu, rămâne valabilă majorarea acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada respectivă.


Ai dreptul la zile libere plătite până la încetarea situației de urgență decretată, inclusiv pe perioada vacanțelor școlare, Guvernul a modificat legea în acest sens, prin OUG 41/2020.

Ca părinte, poţi beneficia de aceste zile libere plătite, doar după ce  angajatorul a epuizat toate celelalte opţiuni prevăzute de reglementările legale în vigoare pentru desfășurarea activității și cu obligația asigurării continuității activității, respectiv prin programe individualizate de lucru, munca în schimburi, munca la domiciliu și telemuncă

Nu poţi beneficia de aceste zile libere dacă:

  • eşti în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respective 3 ani, în cazul copilului cu handicap,
  • eşti  asistentul personal al unuia dintre copiii aflați în întreținere,
  • eşti în concediu de odihnă sau concediu fără plată,
  • ai contractul de muncă suspendat  pentru întreruperea temporară a activității angajatorului sau soţul ori soţia este în acesată situaţie,
  •  celălalt părinte al copilului nu realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit.

SITUAŢII ÎN CARE AI NEVOIE DE ACORDUL ANGAJATORULUI

Dacă lucrezi în următoarele domenii de activitate, ai nevoie de acordul angajatorului pentru a putea beneficia de Legea privind acordarea unor zile libere părinţilor:

  • în sectoarele nucleare;
  • în unitățile cu foc continuu;
  • în unitățile de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice;
  • în transporturile pe căile ferate;
  • în unitățile care asigură transportul în comun și salubritatea localităților;
  • în unitățile care asigură aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă, comerț alimentar, producție și distribuție medicamente și echipamente sanitare, distribuție carburanți;
  • în cadrul unităților farmaceutice.

În schimb, dacă faci parte din categoriile de mai sus, ai dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada stării de urgență, în situația în care nici celălalt părinte nu beneficiază de acest drept.

CUM CERI CONCEDIUL PENTRU SUPRAVEGHEREA COPIILOR

Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinți. Cererea se depune la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul. De asemenea, trebie să dai angajatorului şi o declaraţie pe proprie răspundere a celuilalt părinte din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere, respectiv că nu se află în concediu de odihnă sau concediu fără plată.

Poţi descărca declaraţia pe propria răspundere apăsând pe butonul de mai jos

 De asemenea, trebuie să ataşezi cererii şi o copie după certifcatul de naştere al copilului sau ale copiilor

Dacă îţi creşti singur (ă) copilul, nu mai trebuie să depui şi declaraţia celuilalt părinte.

Cum vei fi plătit în perioada concediului

Pe perioada acestui concediu vei fi plătit de către angajator cu 75% din salariul de bază (fără sporuri), în limita a 185 de lei pe zi (brut), reprezentând 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Nu uita că în perioada vacanţei, adică 4-21 aprilie, nu vei fi plătit dacă stai acasă cu copilul.

Indemnizaţia este supusă impozitării și plății contribuțiilor de asigurări sociale şi este plătită din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli .

Ulterior, anagajatorul îşi va recupera banii din Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale. Cu menţiunea că angajatorii pot cere numai decontarea sumelor reprezentând indemnizația netă, încasată efectiv de părinte.

Pentru decontarea sumelor aferente indemnizaţiei, angajatorul va depune o cerere la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București în a cărei rază teritorială își desfășoară activitatea.

Decontarea sumelor plătite cu titlu de indemnizație se face în termen de 60 de zile calendaristice de la data înregistrării documentelor .

Documentele de care are nevoie angajatorul tău

Companiile care au salariaţi în concediu pentru îngrijirea copiilor, trebuie să depună următoarele documente prin poșta electronică, în cel mult 30 zile de la data efectuării plății contribuțiilor și impozitelor aferente indemnizației:

a) lista angajaților care au beneficiat de zilele libere, precum și indemnizația acordată pe această perioadă;

b) copii de pe statele de plată din care să reiasă acordarea indemnizației;

c) declarația pe propria răspundere a reprezentantului legal al angajatorului prin care se atestă că lista conține persoanele care îndeplinesc condițiile reglementate de Legea nr. 19/2020;

d) dovada plății contribuțiilor și impozitelor aferente lunii în care s-a plătit indemnizația.

Cererea va fi datată și semnată de reprezentantul legal și va conține obligatoriu următoarele elemente:

a) datele de identificare ale angajatorului, inclusiv adresa de e-mail;

b) contul bancar;

c) numele reprezentantului legal al angajatorului;

d) suma totală solicitată;

e) numărul angajaților pentru care s-a solicitat suma.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *