News

Listen on Apple PodcastsListen on Spotify

Adevărul este că niciunul dintre antreprenorii pe care ii cunosc nu s-a trezit într-o dimineață gândindu-se la ce este piața AeRO a Bursei de Valori București, piața de acțiuni dedicată finanțării creșterii companiilor mici și mijlocii și start-upurilor. Toți au descoperit bursa, căutând surse de finanțare nerambursabile pentru planurile lor de afaceri.

Este și cazul lui Cristian Găvan, fondatorul MAM Bricolaj, retailerul de bricolaj pe care unul dintre investitori l-a asociat cu IKEA și care a scris istorie pe piața AeRO încă din prima zi de listare la BVB. Acțiunile companiei au ajuns în acel moment la 3,1 milioane de lei, cea mai mare valoare a tranzacţiilor în prima zi de listare la BVB dintre toate companiile antreprenoriale care au intrat pe piaţa AeRO din 2015 până la momentul respectiv. Valoarea acțiunilor MAM a crescut cu 53% față de momentul evaluării înainte de listare.

Ce este piața AeRO – perspectiva unui antreprenor care și-a finanțat ideile în mai puțin de un an

Cristian Găvan a venit pe piața AeRO a Bursei de Valori București în urmă cu un an cu gânduri mari:

 • 100 de milioane de euro cifră de afaceri,
 • o rețea mai mare de magazine, în contextul în care opera doar două.

Bugetul de investiții estimat inițial – 15 milioane de euro.

Ce a reușit după numai un singur an din momentul listării la bursă?

Cu sprijinul investitorilor de la Bursa de Valori București, valoarea companiei lui Cristian Găvan a crescut cu 50% având, în ianuarie 2022, o capitalizare bursieră de 52,7 milioane de lei.

În plus, în prima zi de listare, MAM a înregistrat cea mai mare creștere de pe piața AeRO.

 Antreprenorul

 • și-a finanțat în întregime investiția într-un nou magazin, pe care l-a deschis în luna martie, în cartierul Ghencea din București,
 • a extins suprafața unui magazin mai vechi,
 • a modernizat atelierul de producție și depozitul de marfă,
 • a trecut de 300.000 de tranzacții în 2021.

Anterior, fondatorul MAM Bricolaj s-a finanțat afacerea din economiile proprii și din linii de credit. Până la un punct, în 2018, când a identificat o altă soluție pentru nevoia sa de finanțare. (min 05:35 Podcast).

Avea deja două magazine, țintea spre extindere, iar bursa l-a convins pentru că a învățat să privească investitorii ca pe acei „parteneri care au tot interesul ca tu să crești și nu pun presiune pe tine să le dai banii înapoi”.

Temeri de viitor antreprenor listat la bursă

În plus, nu a lăsat temerile să îi blocheze parcursul.

 • S-a temut că nu va strânge suficienți bani pentru a duce mai departe ce și-a propus și ce a promis, de fapt, investitorilor – un magazin nou. ( min 07:35 Podcast)

În data de 26.03.2021, MAM Bricolaj inaugurează un magazin de 1.500 de mp, al treilea al rețelei, în cartierul Prelungirea Ghencea din București, în urma unei investiții de 1,65 de milioane de euro.

 • S-a temut de cum vor reacționa investitorii în primele zile după listare. Fiind o companie de retail, oricine poate lua pulsul activității dintr-un magazin. (min 09:14 Podcast)

În realitate, investitorii s-au dovedit a fi foarte aproape de companie, pentru că împărtășesc aceleași valori. (min 09:41 Podcast).

Până a ajunge însă în fața investitorilor, un om de afaceri care are în plan atragerea de fonduri prin bursă, ar trebui să analizeze dacă business-ul său întrunește câteva condiții, pe lângă cele solicitate expres de BVB.

Condiții de listare la BVB: Primul checklist când vrei să ai o companie deschisă

Cristian Găvan a avut propria listă de bifat înainte să înceapă efectiv demersurile pentru listare ( min 20:25 Podcast):

 • compania este profitabilă,
 • industria are premise de creștere în viitor,
 • există perspective bune în piață,
 • disponibilitatea companiei pentru activități suplimentare- sunt foarte multe elemente de pregătit înainte de listare.

În plus, MAM Bricolaj s-a bazat pe reputația pe care și-a construit-o în piață de-a lungul anilor. Tot ce a trebui să facă este să adune și să împacheteze toată informația într-un mod cât mai convingător, în Documentul de prezentare.

Cum îți vinzi povestea de business în schimbul banilor pentru investiții

Fondatorul MAM Bricolaj crede că ideea de afaceri împreună cu povestea business-ului și persoana sau persoanele care au fondat compania sunt elementele care îi conving pe investitori să cumpere acțiuni (min 21:37 Podcast). Contează mai puțin rezultatele finaciare de la momentul listării sau a subscripției private, dar mai mult planurile de viitor și onestitatea antreprenorului.

De aceea, pentru ca listarea să fie una de succes, istoricul antreprenorului ar trebui să fie curat. Acest lucru înseamnă:

 • că ți-ai plătit impozitele la timp,
 • că nu ai păgubit alți antreprenori/clienți,
 • că nu ai avut conturile blocate,
 • că nu ai avut procese cu statul sau cu alți antreprenori.

Ce se întâmplă intern într-o companie listată pe piața AeRO a BVB – Puterea deciziei

Trecerea unei companii de la statutul de societate închisă la una deschisă, nu înseamnă că fondatorul își pierde din control. Deciziile de business rămân în continuare ale lui.

Iar unii antreprenori, cum este și cazul lui Cristian Găvan, decid că cel mai bine pentru businessul lor este să se înconjoare de profesioniști.

La MAM Bricolaj:

 • există specialiști care îl sfătuiesc pe antreprenor cu privire la deciziile importante de business,
 • există un advisory board cu oameni foarte bine pregătiți în retail cu ajutorul cărora MAM Bricolaj rămâne un business de succes, în ciuda concurenței acerbe.

Dificultăți când te listezi la bursă, pe piața AeRO

Din perspectiva lui Cristian Găvan, fondatorul MAM Bricolaj, listarea la bursă a venit la pachet cu următoarele dificultăți:

 • Strângerea informațiilor pentru Prospect (min 13:25 Podcast).

Atunci când propui unor investitori să cumpere acțiuni din compania ta, trebuie să fii foarte transparent.

Soluția MAM Bricolaj – pentru a fi mai simplu să transmiți informații relevante într-un mod clar, te poți ghida după solicitărilor brokerului pe care îl alegi să intermedieze listarea.

 • Transparența pe care un emitent trebuie să o ofere investitorilor (min 14:42 Podcast)

Nevoia de a face constant raportări la bursă poate fi dificilă, mai ales la început, dar are și avantajul că te forțează să devii tot mai bun pentru a fi profitabil. (min 15:30 Podcast)

Soluția MAM Bricolaj – a solicitat sprijinul auditorului care i-a explicat foarte clar că transparența nu este ceva „atât de dureros.”

Surprize odată cu listarea la bursă

Statutul de companie listată poate veni și cu consecințe la care te poți aștepta mai puțin. Pentru fondatorul MAM Bricolaj, transformarea business-ului său într-o companie deschisă:

 • a atras atenția presei asupra companiei,
 • a crescut interesul furnizorilor către companie. Aceștia au oferit condiții mai bune, fiind atrași de transparența companiei și de faptul că există prezumția unei creșteri.

Cum poate arăta viața unei companii, la un an de când sună clopoțelul

În data de 25 ianuarie 2022, MAM Bricolaj a împlinit un an de când a debutat pe piaţa AeRO din cadrul Sistemului Multilateral de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti , unde acţiunile sunt tranzacţionate sub simbolul bursier MAM. 

Iată ce crede fondatorul companiei, Cristian Găvan, că s-a schimbat în cadrul companiei din acel moment (min 17:04 Podcast):

 • compania a învățat să lucreze cu rapoarte detaliate pe fiecare categorie de produs,
 • se negociază mai bine cu furnizorii,
 • a crescut numărul de angajați la 125,
 • are o companie mai valoroasă.

Sfaturi pentru viitori emitenți

Dacă sunt într-o piață pe care o apreciază ca de viitor, îi sfătuiesc să meargă înainte cu listarea la bursă cu toată încrederea. Tot acest proces îi va face mai buni și mai competitivi pe nișa lor de piață.

Cristian Găvan, fondator MAM Bricolaj

Pentru ca listarea să fie de succes, sfatul lui Cristian Găvan este ca antreprenorul să își facă bine temele înainte de listare împreună cu brokerul (min 21:26 Podcast). Nu trebuie să fie luat prin surprindere de faptul că trebuie:

 • să facă profit,
 • să fie transparenți,
 • să înceapă să se extindă,
 • să aibă clienți strategici,
 • să aibă furnizori strategici.

În plus, sfatul MAM Bricolaj este ca, înainte de orice decizie finală, antreprenorii să

 • se consulte cu mai mulți brokeri pentru a vedea ai multe puncte de vedere.

Pastila juridică Prospectus

Se poate organiza AGA online?

 Cum se organizază AGA online

Reglementările ASF, în speță dispozițiile art. 197 din Regulamentul ASF nr. 5/2018 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, permit ca AGA să se desfășoare la distanță, prin mijloace electronice.

Sunt premise oricare dintre sau toate dintre următoarele forme de participare:

 1. transmisiunea în timp real a adunării generale,
 2. comunicarea bidirecţională în timp real, care le permite acţionarilor să se adreseze de la distanţă adunării generale,
 3. un sistem de votare, înainte sau în cursul adunării generale, care nu necesită desemnarea unui reprezentant care să fie prezent fizic la adunare.

Înainte de a organiza o astfel de AGA, Consiliul de Administrație trebuie:

 • să fi aprobat în prealabil procedurile ce trebuie îndeplinite în vederea utilizării respectivelor mijloace electronice,
 • să fi hotărât în prealabil forma de participare prin mijloace electronice şi că pot fi utilizate respectivele mijloace electronice.

Mijloace electronice de exercitare a votului trebuie să permită verificarea ulterioară a modului în care s-a votat în adunare şi, totodată, să asigure posibilitatea ca fiecare acţionar prezent la adunare să îşi poată verifica votul exercitat.


Vrei să îți finanțezi afacerea prin bursă?

Află toate detaliile de care ai nevoie înainte să iei marea decizie.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *