News

Emisiune de acțiuni vs obligațiuni corporative? Ai putea avea această dilemă dacă te afli într-o etapă în care nu știi exact cum te poate ajuta bursa să îți finanțezi creșterea businessului și ce costuri implică.

Așa că primul pas spre decizia corectă este să te informezi despre pașii care vor urma odată ce ai decis că este în avantajul tău să te folosești de bani de la investitori.

Este parcursul urmat de Vlad Popescu, fondatorul Norofert Group, companie cu afaceri în agricultură ce operează din 2019 pe piața AeRO a Bursei de Valori București.

Prima operațiune derulată de companie prin bursă, în 2019, a fost un plasament privat pentru acțiuni în urma căruia a strâns 7,1 milioane de lei. A fost un exercițiu care a convins managementul că bursa ca sursă de finanțare este o soluție bună pentru nevoile de capital ale firmei.

Pentru Norofert, listarea la bursă a însemnat și presupune în continuare:

 • o rampă de lansare pentru proiectele lor de business,
 • prima sursă de finanțare la care managementul se gândește când are proiecte de finanțat,
 • un motiv pentru care băncile acordă companiei credite mai ușor și mai ieftin.

Aceasta indiferent de tipul de operațiune derulat : emisiune acțiuni vs obligațiuni.

Înainte, Vlad Popescu, directorul companiei,

 • nu avea cunoștințe despre bursă nici măcar din perspectiva unui investitor și
 • nu credea că o firmă de dimensiunea Norofert de la acea vreme (aproximativ 3 milioane de lei cifră de afaceri) se poate lista.

Ce l-a convins?

Ideea de bursă nu m-a speriat. Am reușit să mă conving destul de repede că este singura cale prin care să crești și să-ți duci modelul de business mai departe, așa cum l-ai gândit.

Vlad Popescu, director general Norofert Group

Emisiune de acțiuni vs obligațiuni. Când are sens să te împrumuți de la investitori

Referitorul la modul cum a ales între cele două opțiuni: emisiune de acțiuni vs obligațiuni, în cazul Norofert a fost o chestiune de timp, procedurile pentru listarea de obligațiuni fiind finalizate mai rapid.

Compania și-a anunțat intenția de listare a acțiunilor imediat după plasamentul privat, dar a derulat primul plasament privat pentru obligațiuni corporative înainte ca acțiunile să intre la tranzacționare pe piața AeRO a BVB.

Iată istoricul Norofert de pe BVB.

 • 18 iulie 2019 – a finalizat un plasament privat pentru acțiunile sale. A atras în numai opt ore ore 7,12 milioane de lei
 • 21 ianuarie 2020 – a închis primul plasament privat pentru obligațiuni corporative. A atras în acest mod  11,5 milioane de lei
 • 3 martie 2020 – acțiunile companiei au intrat la tranzacționare pe piața AeRO a Bursei de Valori București.
 • 5 iunie 2020 – a listat obligațiunile corporative pe piața AeRO a Bursei de Valori București

Pentru cel mai mare producător local de inputuri organice pentru agricultură, emisiunea de obligațiuni a avut sens pentru că exista următorul context:

 • modelul lor de business permite acoperirea dobânzii de două- trei ori pe an și plata principalului la final. Suma necesară achitării datoriei principale, după ce obligațiunile au ajuns la maturitate, se poate obține și prin refinanțare, printr-o nouă emisiune de obligațiuni;
 • termenele de plată în cazul lor sunt de 270-300 de zile, ceea ce înseamnă că nevoia de capital este mare;
 • compania finanțează practic fermierii, astfel că are nevoie permanentă de bani;
 • compania avea de implementat un plan de investiții ambițios și a pornit de la ideea că banii din emisiunea de obligațiuni trebuie să meargă în investiții care aduc plus valoare, nu către cheltuieli operaționale precum salarii, furnizori etc.

Poate fi mai ușor să plătești doar dobânda și la final principalul, cu condiția ca tot ce faci și investești să genereze cash pentru plata principalul.

Vlad Popescu, director general Norofert Group

Elementul cheie al unei emisiuni de obligațiuni – cuponul

Unul dintre cele mai importante elemente de luat în calcul în cazul unei emisiuni de obligațiuni corporative este dobânda (cuponul), de 8,5% în cazul Norofert.

Cuponul se poate plăti semestrial sau trimestrial, iar la finalul perioadei de maturitate a împrumutului, emitentul poate returna împrumutul investitorilor din fonduri proprii sau poate emite o nouă emisiune de obligațiuni.

Dobânda trebuie să fi inclusă în cash flow-ul companiei.

Emisiunea de acțiuni. Un raționament de luat în calcul

Referitor la emisiunile de acțiuni, diferența majoră față de emisiunea de obligațiuni constă în faptul că acest tip de operațiune presupune renunțarea la o parte dintre deținerile tale în schimbul unei sume de bani.

Dacă vei avea 100% din ceva ce valorează puțin sau vei avea 70% din ceva ce valorează foarte mult, tu trebuie să decizi.

Vlad Popescu, director general Norofert Group

Dar, indiferent spre care opțiune te îndrepți, acțiuni sau obligațiuni, din punct de vedere operațional compania trebuie să treacă prin unele schimbări.

De la o companie antreprenorială la una deschisă. Principalele provocări

Pentru a putea emite obligațiuni sau acțiuni pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare al BVB (SMT) compania trebuie să aibă o anumită organizare.

 • Este necesară trecerea de la SRL la SA, dacă acest lucru nu s-a întâmplat deja.
 • Trebuie modificat actul constitutiv al societății.
 • Pentru emiterea de obligațiuni corporative și nu numai, trebuie realizat un memorandum sau prospect, după caz.

Din experiența sa, Vlad Popescu susține că la BVB și ASF lucrurile se mișcă repede, dar intern pot apărea unele provocări.

 • Toată partea de raportare inexistentă în viața unui SRL înseamnă o schimbare importantă la care o companie deschisă trebuie să se adapteze.
 • Există formate pentru aceste raportări, dar pot apărea erori umane, mai ales la început.
 •  Compania trebuie să comunice constant și corect cu investitorii.

Comunicare slabă a unor rezultate bune poate însemna o scădere a prețului acțiunilor

Vlad Popescu, director general Norofert Group

Bune practici pentru un emitent de obligațiuni și/sau acțiuni pe piața AeRO a BVB

Din experiența Norofert, iată și câteva idei legate de modalitățile practice prin care o companie poate beneficia mai facil de susținerea financiară a investitorilor de pe piața de capital.

 • Pregătirea pentru o mai mare transparență înainte de a veni la bursă.
 • Comunicarea foarte clară a obiectivelor companiei. Ceea ce ai promis însă investitorilor trebuie să se și întâmple.
 • Organizarea unor întâlniri periodice cu investitorii.
 • Asigurarea conducerii printr-un Consiliu de administrație chiar de la început. Directorul general al Norofert crede că este benefic să ai un loc în care să ți se invalideze ideile greșite pentru a nu ajunge în situația de a pune în practică ceva ce va genera pierderi. Pentru Norofert, Consiliul de administrație este locul de unde pleacă viziunea pe termen lung a companiei.
 • În Consiliul de administrație ar trebui să intre specialiști din afara domeniului tău de activitate, pentru că aceștia pot privi cu alți ochi orice plan de dezvoltare.
 • Numirea investitorilor cu poziții mari în Consiliul de administrație al companiei. Norofert are doi astfel de investitori.
 • Raportările ar trebui să fie mai scurte, cu informații la obiect, foarte clare, convingătoare, fără balast. Cel mai ușor este să înveți din comunicările altor emitenți care fac acest lucru bine.
 • Comunicarea cu investitorii trebuie asigurată inclusiv atunci când veștile nu sunt atât de bune. Investitorii trebuie să aibă în permanență o idee clară despre unde se află și către ce se îndreaptă compania.
 • Auditorul ales trebuie să aibă experiență pe piața de capital și să înțeleagă mecanismele bursei și un calendar financiar.

Credem foarte mult în alinierea intereselor noastre cu cele ale investitorilor. Dacă acest lucru se întâmplă, vedem doar creștere și asta ne interesează.

Vlad Popescu, director general Norofert Group

Pastila juridică Prospectus

Ce înseamnă trecerea de pe AeRO pe piața reglementată

Trecerea de pe SMT pe piața principală este practic o listare tehnică. Primul pas care trebuie făcut în acest caz este să convoci Adunarea Generală a Acționarilor pentru a aproba trecerea. Apoi, va trebui să alegi intermediarul cu care vei realiza un Prospect de admitere tranzacționare pe piața principală în care prezentați compania. Trecerea pe piașa reglementată vine la pachet cu mai multe reguli, cum ar fi obligația pentru acționari de a face ofertă publică în funcție de atingerea anumitor praguri sau obligativitatea de a face raportări trimestriale.


Vrei să îți finanțezi afacerea prin bursă?

Vlad Popescu, directorul general Norofert Group, crede că bursa este o rampă de lansare pentru proiectele ambițioase de business,


0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *