News

Ca antreprenor, probabil ți-ai pus de foarte multe ori întrebarea “cât de mare ar putea deveni afacerea ta” la modul ideal. Pentru că, oricare ar fi respectiva dimensiune, orice limitare pe care o impui dezvoltării sale ar fi nefirească în condițiile în care limita nu este determinată de piață.

Este foarte frecventă situația în care se ajunge la o limitare nefirască din cauza lipsei unei surse de finanțare. Dacă simți că business-ul tău este undeva pe la mijloc, între mic și mare, ai o viziune clară pentru viitor și perspective de creștere, dar lipsa surselor de finanțare te ține pe loc, este momentul să analizezi în detaliu toate oportunitățile. Iar una dintre ele este finanțarea prin bursă, pe piața AeRO, sistemul multilateral de tranzacționare creat de BVB în 2015 pentru companiile de acest timp.

Acesta este drumul pe care l-a urmat și Bittnet, grup de companii ce oferă servicii IT cu afaceri de 112,5 milioane de lei în 2021, față de 8,1 milioane de lei în 2014, înainte de listarea pe piața AeRO a BVB. Compania a trecut deja, din iunie 2020, pe piața principală a BVB, fiind prima companie de IT listată la Bursa de Valori București.

Iată care a fost ideea inedită prin care Bittnet a reușit un plasament de succes, în 2015, primul an de viață a pieței AeRO.

Dar mai întâi

Contextul unei finanțări prin bursă

 • Cu o cifră de afaceri (în 2014) de 8,1 milioane de lei, Bittnet nu era o companie nici prea mică, dar nici prea mare pentru a-i fi ușor să atragă capital din surse alternative celor bancare, precum fondurile de investiții. Fondatorii, Mihai și Cristian Logofătu știau însă că există perspective de creștere și aveau o viziune clară despre cum ar trebui să ajungă acolo. În plus, demonstraseră deja că modelul lor de business funcționează. Au identificat atunci bursa ca sursă de finanțate a dezvoltării.
 • Traversaseră o perioadă de stagnare în 2010- 2011, din cauza imposibilității de a crește echipa de vânzări. Ar fi presupus o majorare a costurilor cu salariile pe care băncile nu erau dispuse să o finanțeze,  problemă des întâlnită în cazul companiilor din servicii.
 • Ajunseseră cu creditele bancare la limita de sus și era nevoie să își întărească capitalul propriu, iar soluția identificată a fost să găsească un investitor care să îi susțină.
 • În 2012, cei doi fondatori, Cristian și Mihai Logofătu, au atras de partea lor un business angel, în schimbul a 24% dintre acțiuni. Au reușit astfel să treacă de pragul de 1,5 milioane de euro cifră de afaceri.

De ce ai alege finanțarea prin bursă vs un fond de investiții

Revenind la momentul 2014, planul Bittnet era de a se lista la bursă. Iar decizia finală care a stat la baza acestui plan a fost una extrem de complicată. A implicat emoție – teama de a nu avea succes printre investitori – și asumarea unei pierderi financiare de 50.000 de euro pe termen scurt.

Antreprenorii aproape că bătuseră palma cu mai mulți investitori pentru a atrage 200.000 de euro în urma unei majorări de capital. O prezentare despre piața AeRO făcută de BVB a schimbat însă soarta tranzacției.

Iată ce a cântărit pentru Bittnet în favoarea finanțării prin bursă:

 • Studiind piața americană, frații Logofătu aveau de mult ideea că o listare la bursă este un pas normal în evoluția unei companii.
 • Erau pregătiți mental, dar și operațional pentru finanțarea prin bursă. Compania era organizată sub forma unui SA încă din 2009.
 • Nu aveau nicio problemă cu transparența și ideea de raportare. Atragerea primului investitor în 2012 a presupus și crearea unui comitet consultativ format din investitori și întreprinzători recunoscuți.
 • Și-au dat seama că prin listarea la bursă ar avea acces la capital continuu pe o perioadă nedeterminată de timp.
 • Capitalul oferit de bursă este unul răbdător.
 • Bursa oferă accesul la unele instrumente altfel inaccesibile, precum planurile de recompensare a angajaților ( stock options plan). Pentru o companie activă pe o piață a forței de muncă extrem de competitivă, să ai acces la oameni este un avantaj incomensurabil.

Urma să ridicăm cu 33% mai puțini bani- 150.000 vs 200.000 de euro. Faptul că ne-am dat seama că (bursa n.red) ne deschide ușa către capital răbdător plus accesul la mecanisme moderne de recompensare a angajaților, cu care concurenții noștri multinaționale îi obișnuiseră deja pe angajații români, au fost elemente decisive.

Cristian Logofătu, cofondator Bittnet Group

Protecția în fața incertitudinii – un IPO foarte apropiat de cel american

Exista însă temerea că firma este prea mica pentru a avea succes la investitori. În plus, chiar și AeRO era ceva nou pentru piață, ceea ce a crescut temerea antreprenorilor că noutatea ar fi prea mare, iar listarea nu ar fi de succes.

Soluția, identificată împreună cu un consultant, a fost atragerea unui fond de investiții care să facă underwriting pentru ofertă.

Așa s-a ajuns ca 10% dintre acțiunile companiei ce urmau a fi vândute investitorilor prin intermediul pieței de capital să ajungă inițial în proprietatea fondului de investiții polonez Carpathia Capital. Prin documentul de listare, Carpathia Capital s-a angajat față de BVB că va  furniza lichiditate, astfel încât investitorii să poată cumpără cei 10% în orice moment.

Pentru Bittnet, listarea pe AeRO în martie 2015 a însemnat așadar atragerea a 150.000 de euro în schimbul a 10% din companie, acțiuni deținute la acel moment de fondul Carpathia Capital.

A fost un IPO foarte aproape de cel american. Noi am știut că va reuși listarea pentru că noi ridicaserăm deja banii de la investitori.

Cristian Logofătu, cofondator Bittnet Group

Companiile de servicii au o problemă în a atrage finanțări bancare.

Cristian Logofătu, cofondator Bittnet Group

Despre incertitudinea evaluării și cum convingi investitorii

Un alt semn de întrebare legat de listarea la bursă, pe care mulți antreprenori, inclusiv frații Logofătu, l-au avut, se referă la prețul ofertei. Iar incertitudinea este legată de evaluarea pe care compania trebuie să o facă înainte de listare, dar și despre evaluarea pe care investitorii o fac ulterior, când societatea este deja listată.

Pe piața AeRO, situația este următoarea:

 • Când te uiți la companii în creștere accelerată, rezultatele anterioare nu sunt neapărat o măsură bună despre unde va fi compania astăzi sau unde va fi peste câțiva ani.
 • Pe piața bursieră locală, investitorii sunt obișnuiți cu companii mari, stabile, plătitoare de dividende. Dacă însă business-ul tău are o perspectivă de dublare, triplare sau de o creștere de 10 ori, această dinamică semnificativă este greu de explicat de către antreprenor și înțeles de către investitori.

Ceea ce vinde însă acțiunea, crede Cristian Logofătu, este încrederea pe care antreprenorul o câștigă sau nu.

Din perspectiva Bittnet, rețeta este simplă – explici  investitorilor fiecare pas pe care vrei să îl faci, după care faci efectiv ceea ce ai promis.

Bittnet

 • a explicat cu maximum de detalii ce vrea să facă, după care a făcut ceea ce apromis,
 • realizează rapoarte, prezentări detaliate;
 • a pornit de la premisa că investitorii ar trebui să găsească în raportările companiei destul de multe informații pentru a putea evalua ceea ce a mers bine sau nu în companie, într-o anumită perioadă de timp;
 • merge pe ideile de guvernanță corporativă ale lui Warren Buffet

Cu toate acestea, spune Logofătu, sunt și investitori care nu sunt foarte atenți la cifrele furnizate de companie, dar ascultă cu mare interes povestea de business pe care aceasta o spune.

Ce te poate ține pe loc când vrei finanțare prin bursă

Din experiența listării Bittnet, atât pe piața AeRO cât și pe cea reglementată, cea mai mare piedică în calea antreprenorilor este ceea ce nu știi că se poate întâmpla.

În plus, trebuie să ai mereu în vedere faptul că îți trebuie aprobări anterioare pentru a face ceva, ceea ce uneori poate fi dificil de gestionat.

Însă, dacă pornești la drum cu ideea de la care a pornit și Bitnett, aceea că bursa este un joc infinit în care se poate crea valoare încontinuu, atunci ai putea constata că merită să te înscrii pe acest drum cu obstacole.

Ai o bucată mică de ce știi că nu știi și o bucată foarte mare de ceea ce nu știi că nu știi. Acesta este elementul greu, dureros, care te ține pe loc mult mai tare pe măsură ce descoperi diverse lucruri pe care nu ți le imaginai.

Cristian Logofătu, cofondator Bittnet Group

Rolul fondatorului într-o companie antreprenorială vs una deschisă

Cât despre capacitatea de a păstra în continuare controlul asupra companiei, Logofătu crede că niciun investitor nu vrea să vină în postara de manager și să muncească în locul tău.

În plus, faptul de a avea un procent mai mic sau mai mare din acțiuni este mai puțin important decât valoarea economică a acelei dețineri dată de valoarea companiei.

Tot în perspectiva listării la BVB, cofondatoul Bittnet apreciază că antreprenorul, dacă nu are cunoștințe în zona financiaă, ar trebui să angajeze un directorr financiar, un finanțist capabil să poată completa activitatea operațională și să evalueze corect mecanismele pieței de capital.

Finanțarea prin bursă: Piața AeRO vs Piața principală

Bittnet a apreciat că este oportun chiar să treacă de pe piața AeRO pe piața reglementată, transfer pe care l-a făcut în 2020, în momentul în care era cea mai tanzacționată companie de pe SMT. Fondatorilor li s-a păut atunci că este un pas natural ce le-ar deschide ușa către mai mulți investitori, chiar și instituționali.

Diferența? Nu tocmai mare, după cum spune Logofătu.

Spre deosebire de un emitent de pe piața principală a BVB, ca emitent pe SMT:

 • nu ești obligat să ai consiliu de administație,
 • nu trebui să faci raportări trimestriale,
 • nu trebuie să aprobi în AGA politica de remunerare și raportul privind implementarea acesteia,
 • în cazul în care un acționar depășește 33% dintre acțiuni, nu este obligat să facă ofertă publică,
 • nu ești obligat să raportezi rezultat financiare în IFRS,
 • nu trebuie să adopți o politică privind tranzacțiile cu părțile afiliate.

Pastila juridică Prospectus

În cazul unei majorări de capital cu creanțe și aporturi din partea celorlalti acționari, ținând cont că se acordă dreptul de subscriere tuturor acționarilor, există vreo prevedere referitoare la prețul la care trebuie făcută conversia creanțelor în acțiuni?

În acest caz se face majorare de capital în numerar, iar o parte din acel numerar va reprezenta creanța. Vei stabili prețul exact cum se stabilești la orice majorare cu aport in numerar, fară să fii legat de un anumit preț.

Mai exact, prețul va fi valoarea nominală plus prima de emisiune.


Vrei să îți finanțezi afacerea prin bursă?

Cristian Logofătu, cofondator Bittnet Group crede că bursa eest singuul joc în ca toți participanții pot câștiga în aceeași măsură, nefiind un joc cu sumă nulă.


0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *