News

Relația cu investitorii este o obligație pentru orice companie listată pe una dintre cele două piețe ale Bursei de Valori BucureștiAeRO sau piața principală. Așadar, înainte de a lua decizia finală cu privire la listarea companiei tale pe bursă, ar trebui să iei în considerare și eforturile pe care va trebui să le depui pentru a menține o relație bună cu toți stakeholderii.

Vei avea nevoie:

  • să desemnezi o persoană în relația cu investitorii – poate fi un angajat al companiei cu competențe în PR și legal sau o companie specializată în astfel de servicii,
  • să îți faci o strategie privind comunicarea cu investitorii care să includă și puncte referitoare la modalitatea prin care vrei aborda posibile crize,
  • să îți creezi cel puțin un canal de comunicare oficial cu aceștia – poate fi o secțiune din website, un canal de social media sau toate acestea împreună,
  • să cunoști legislația privind emitenții astfel încât să poți comunica corect, fără a te pune în situația de a fi sancționat pentru că ai divulgat informații privilegiate,
  • să elaborezi și să publici rapoartele periodice și curente obligatorii.

Dincolo de toate acestea, ar fi bine să îți pui, încă de la început, problema transformării acestei obligații într-un atu în fața concurenței. Iar în acest caz, prin concurență înțeleg orice companie listată la bursă.

Cum transformi relația cu investitorii într-un atu pentru compania ta

În definitiv, cu cât ești mai convingător și mai atent la reacțiile și dorințele investitorilor, cu atât ai șanse să strângi mai mulți bani pentru dezvoltare. Posibilitățile de evidențiere sunt nenumărate și țin doar de imaginația fiecărei organizații.

  • Alături de brokerul pe care l-ai ales pentru listare, este recomandat să stabilești și tu relații directe cu potențiali investitori (mai ales dacă alegi inițial varianta unui plasament privat). Va conta foarte mult mesajul pe care îl transmiți și modul în care îți vei prezenta compania.
  • Poți organiza roadshow-uri cu investitorii, adică o serie de întâlniri între managementul companiei și investitori.
  • Poți intensifica aparițiile managementului în public, pentru că imaginea conducerii unei companii ce urmează să se listeze este extrem de importantă.

Iată ce a contribuit la succesul plasamentului privat în cazul Appraisal & Valuation, companie de servicii de evaluare, consultanţă şi dezvoltare imobiliară, listată pe piața AeRO a BVB din data de 2 septembrie 2021.

Compania și-a listat acțiunile la bursă ulterior unui plasament privat în urma căruia a atras din piață 4,45 milioane de lei.

  • În momentul plasamentului privat, piața bursieră era efervescentă. Acest lucru a ajutat, dar nu a fost definitoriu.
  • Compania avea o imagine bună în piața pe care activează cu mult înainte de venirea la bursă.
  • Fondatorul și ceilalți manageri au lucrat constant și din timp la construirea unor relații profesionale de calitate cu o serie de jucători din piață.
  • Exista deja o încredere a mediului de afaceri în potențialul companiei și în conducerea acesteia.

Într-o piață bună este mult mai ușor să listezi o companie și să atragi resurse de capital, însă asta nu este totul. Contează foarte mult oamenii din spatele acelei afaceri

Andrei Botiș, fondator Appraisal & Valuation

Ce ar trebui să afli de la investitorii interesați de compania ta

Dincolo de activitățile de promovare a propriului business, din întâlnirile cu potențialii investitori ar trebui să pleci și cu ceva informații despre natura interesului lor față de compania ta. Mai ales dacă primul pas pe bursă înseamnă un plasament privat.

Iată de ce.

Pe piața bursieră există și investitori interesați de câștiguri pe termen scurt. Te poți aștepta de la ei să cumpere pachete mari de acțiuni în cadrul plasamentelor private, pe care să le vândă în prima zi de listare a acțiunilor pe bursă sau imediat după. Acest lucru poate destabiliza prețul acțiunii și induce o undă de șoc în rândul investitorilor de retail.

În cazul Appraisal & Valuation, acest tip de joc a dus prețul de la 11,5 lei/ acțiune în plasament la 5,3 lei per acțiune în prima zi de listare.

În plasamentul din iunie 2021, compania a atras din piaţa de capital 4,45 de milioane de lei. În cadrul plasamentului au subscris 115 investitori, dintre care 19 investitori calificaţi (inclusiv profesionali) și 96 de retail.

În prima zi de listare, câțiva acționari au vândut aproximativ 10 % din companie, prețul ajungând foarte jos. A fost pentru început un șoc. Oamenii au avut încredere și știu acest lucru pentru că am încercat să port un dialog apropiat cu o parte dintre cei ce au luat pachete mari, pentru a înțelege care au fost motivele pentru care au investit. Nu mă așteptam să se întâmple așa ceva.

Andrei Botiș, fondator Appraisal & Valuation

Cum știi că relația cu investitorii este una bună

Cum aceste situații nu sunt normă la bursă, dar se pot întâmpla, este important să poți evalua corect relația cu investitorii. Deși există mulți alți factori care pot influența valoarea companiei tale pe bursă, o bună comunicare cu investitorii ar trebui să aibă un impact pozitiv asupra:

  •  prețului acțiunii,
  • aprecierea pe care o arată oamenii față de business.

Printr-o comunicare eficientă și deschisă ai șansa să convingi mai mulți investitori și să menții prețul acțiunilor la un anumit nivel, iar ocaziile prin care poți face acest lucru sunt numeroase.

După plasament, am trimis o scrisoare tuturor celor care au crezut în noi, pentru a le mulțumi, a le arăta deschiderea și pentru a-i asigura de faptul că vrem să construim împreună. Se întâmplă să primim solicitări ( din partea investitorilor n.red), dar avem ușa deschisă pentru toată lumea.

Andrei Botiș, fondator Appraisal & Valuation

Poți profita chiar și de elementele obligatorii.

Relația cu investitorii – raportările obligatorii

Raportările pe care ești obligat să le publici în bursă pot fi transformate cu succes în vectori de imagine.

Este nevoie doar de:

  • claritate în exprimare,
  • evidențierea informațiilor care pun în valoare proiectele companiei,
  • prezentări interesante.

Conform regulamentelor aplicabile emitenților, pentru piața AeRO, obligațiile de raportare sunt următoarele:

  • Rapoarte anuale – auditate
  • Rapoarte semestriale
  • Raportare continuă (contracte, litigii, tranzacțiile managementului etc)

De asemenea, trebuie să elaborezi niște principii de Guvernanță Corporativă.

În plus, emitenții de pe piața AeRO pot opta pentru varianta rapoartelor trimestriale. Acestea nu sunt obligatorii, dar sunt recomandate pentru a rămâne permanent în atenția investitorilor și pentru a câștiga încrederea acestora.

Cine îți poate asigura relația cu investitorii

Ca fondator și manager al companiei, ești principalul vector de imagine al acesteia și persoana pe care o analizează cel mai mult investitorii.

Pentru majoritatea companiilor, menținerea relației cu investitorii este însă un job full time, ceea ce înseamnă că va trebui să desemnezi un angajat sau să externalizezi serviciul.

Dacă ai o companie mare, ar putea avea sens să angajezi un specialist în relații cu investitorii, un job care presupune atât abilități și cunoștințe de comunicare (PR) cât și temeinice cunoștințe din zona legislației.

În cazul externalizării serviciului, trebuie mai întâi să pornești de la un brief clar în care să descrii ce îți dorești, de fapt, de la acea agenție.

Pastila juridică Prospectus

Care este importanța serviciilor juridice în contextul în care există anumite divergențe între acționari?

De obicei, când vorbim despre o dispută între acționari, vorbim despre riscul existenței unui abuz de minoritate sau a unui abuz de putere din partea acționarului majoritar. Or, în acest caz, rolul unui avocat este, în primă instanță, de a concilia cele două părți. Întotdeauna există pârghii prin care îi poți face pe cei doi investitori să stea la aceeași masă și să analizeze împreună care este obiectivul companiei și cum se poate ajunge acolo. Indiferent dacă un acționar are 5% sau 50% din companie, prețul acțiunilor este important chiar și în lipsa dorinței unui exit.

De asemenea, ca avocat, ai obligația să reprezinți interesele celui care te-a angajat, dar în același timp, trebuie să analizezi cine are dreptate din punct de vedere legal. Doar astfel poți propune clientului o strategie corectă.

„Acţionarii trebuie să îşi exercite drepturile cu bună-credinţă, cu respectarea drepturilor şi a intereselor legitime ale societăţii şi ale celorlalţi acţionari”, impune Legea 31/1990 la art. 136 ind. 1. Nerespectarea acestor dispoziții conduce la exercitarea abuzivă a drepturilor de către acționari.

Astfel, vorbim de abuz de minoritate atunci când acționarii minoritari atacă în mod constant și un motiv legal hotărârile adunărilor generale ori când refuză a vota cu privire la anumite aspecte vitale societății (cum ar fi o majorare de capital esențială evitării falimentului), cu scopul de a-i şicana pe acţionarii majoritari.

Abuzul de majoritate apare atunci când acționarii care dețin o parte importantă din companie adoptă hotărâri în cadrul adunărilor generale afectând interesele acţionarilor minoritari.


Ai nevoie de specialiști de încredere pentru a menține relația cu investitorii?

Te poți orienta către o agenție ai cărei angajați au dublă specializare, în drept și în PR.


0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *